De eerste witte trouwjurk

Tegenwoordig zijn er miljoenen trouwjurken om uit te kiezen. Ondanks alle verschillende kleuropties kiezen de meeste bruiden er nog steeds voor om wit te dragen voor hun bruiloft. Maar waar komt de trend vandaan om een witte trouwjurk te dragen?

Oude Grieken

De Grieken hadden al een traditie om een speciale jurk te dragen voor het huwelijk. Deze werd gemaakt van de mooiste stof en werd met twee gespen vastgehouden op de sluiers. Hoe rijker je was, hoe beter de kwaliteit van de gespen. 

Renaissance

Tijdens dit tijdperk kleedden bruiden zich nog steeds op basis van hun sociale en financiële status. De modetrend op dat moment had een grote beïnvloeding op de trouwjurk, of dit nu lange of korte mouwen waren, of korsetten of kragen. De stoffen voor de jurken werden uit heel Europa gehaald, wat status aangaf.

De eerste witte trouwjurk

Het dragen van een witte trouwjurk begon in Groot-Brittannië 1559 op de huwelijksdag van Mary Queen of Scotts toen ze trouwde met haar eerste echtgenoot Francis de Dauphin van Frankrijk. Ze koos ervoor om in het wit te trouwen omdat het haar favoriete kleur was, hoewel wit toen de kleur was van rouw voor Fransen koninginnen. Pas in 1840 toen koningin Victoria ervoor koos om met prins Albert te trouwen in een prachtige witte baljurk is het een trend geworden om een witte trouwjurk te dragen.

De witte trouwjurk word dan ook vooral in westerse culturen gedragen. In oosterse culturen kiezen bruiden vaak voor rood om geluk te symboliseren.

Trend van nu

Tegenwoordig dragen bruiden nog steeds wit. Meer dan 80% van de bruiden kiest ervoor om wit te dragen, ondanks de uitbreiding van collecties met jurken in, goud, pink blush, floral prints, grijs en zelfs zwart en donkerblauw.

Download trouwbrochure
Copyright © De Koningshof 2023 | Gerealiseerd door DIXID