A Night in Vegas

'It's now or never! Trek je blue suede shoes aan en beleef het grootste Elvis spectakel ter wereld!

Lees meer

Waar komt de traditie vandaan?

Nog een keer uit gaan voordat je gaat trouwen. Als je gaat trouwen is het bijna vanzelfsprekend dat je een vrijgezellenfeest hebt, maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan?

Spartaanse soldaten

Het vrijgezellenfeest is ontstaan in het Oude Griekenland. De Spartaanse soldaten organiseerden een diner om de laatste dag als vrijgezel van diegene die gaat trouwen te vieren. Je zou denken dat dit wilde feesten waren, maar dit is niet het geval.

Zo’n vrijgezellenfeest bestond uit een banket (waarbij de wijn natuurlijk niet ontbrak) en er werden toespraken gehouden. Tot aan de jaren zeventig van de twintigste eeuw was het vrijgezellenfeest een echte mannenaangelegenheid. Later is de traditie ontstaan dat ook de aanstaande bruide met haar vriendinnen op pas ging om haar laatste dagen als vrijgezel te vieren.

Laatste vrije momenten

De achterliggende gedachte van de traditie houd nog steeds stand, al word er nu meer een moderne invulling aan gegeven. De gedachte achter vrijgezellenfeesten is dat “mannen hun vrijheid opgaven wanneer zij trouwden.”

Hoewel dit helemaal niet het geval is. Wordt de aandacht op een vrijgezel wel op deze manier gevestigd om “afscheid te nemen van de laatste vrije momenten”.

Moderne invulling van vrijgezellenfeesten

Voor iedereen kan de invulling van een vrijgezellen dag anders zijn. Je kan natuurlijk kiezen voor de traditionele manier, waar er veel gedronken word en onverwachte bezoekers op je vrijgezellenfeest komen.

Er worden ook wel winter BBQ’s en high tea georganiseerd als vrijgezellenfeest, om zo de vrijgezel echt in het zonnetje te zetten. Sommige landen hebben ook hun eigen traditie. Zo heeft Duitsland bijv. dat er een Polterabend (lawaai maak avond) word georganiseerd. Ze gooien dan vaak kopjes en borden stuk. De achterliggende gedachte is eenvoudig; scherven brengen geluk!

Daarnaast bestaan er geen regels wanneer de vrijgezellen dag gevierd moet worden. Het is uiteraard niet verstandig om dit letterlijk de laatste avond voor het huwelijk te doen want de gevolgen van een inspannende dag, weinig slaap en een grote hoeveelheid drank kan een dag later nog zeker merkbaar zijn.
Download trouwbrochure
Copyright © De Koningshof 2023 | Gerealiseerd door DIXID